Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Αρωματοθεραπεία...Η δύναμη των λουλουδιών και όχι μόνο...

Η αρωματοθεραπεία είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας, που βασίζεται στη χρήση αιθέριων ελαίων, με σκοπό της βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης, την ομορφιά, τη θεραπεία του πνεύματος και γενικά την εναρμόνιση ψυχής, σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος. Η αρωματοθεραπεία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω από τους Αιγύπτιους (ναι τελικά αυτός ο λαός ξεκίνησε τα περισσότερα στην αισθητική) και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα. Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά, από φλοιούς και καρπούς δέντρων, ρίζες και φύλλα. Οι αξίες τους είναι ευεργετικές και ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως τα αιθέρια έλαια εξυπηρετούν κύριως "οσμητικούς" ρόλους, π.χ. να μυρίζει καλύτερα ο χώρος μας ή να το αναμειγνύουμε με κάποιο λάδι για να κάνουμε μασσάζ, η πραγματική τους αξία είναι κάτι πολύ παραπάνω.Παρακάτω θα σας αναλύσω τις χρήσεις κάποιων από αυτά:

1. ΓΕΡΑΝΙ: Γνωστό και ως το βότανο της Αφροδίτης. Βοηθάει στη συναισθηματική ισορροπία και στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών κυρίως κατά τις περιόδους που αυτές αναστατώνονται ιδιαίτερα όπως κατά την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση. Χρησιμοποιήστε το για απαλό και σφριγηλό δέρμα σε συνδυασμό με αμυγδαλέλαιο (35 σταγόνες σε 100 ml αμυγδαλέλαιο) και κάντε μασσάζ στο σώμα σας. Για έρπη στα χείλη στάξτε μια σταγόνα αδιάυτο αιθέριο έλαιο σε μια μπτονέτα και εφαρμόστε τυπικά στον έρπη τρεις φορές την ημέρα. Για κυτταρίτιδα και κατακράτηση υγρών προσθέστε 6 σταγόνες στη μπανιέρα σας.

2. ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: Ένα από τα καλύτερα τονωτικά για το νευρικό σύστημα. Ιδανικό για την πυτιρίδα και την τριχόπτωση. Ρίξτε 30 σταγόνες σε 100ml δαφνέλαιο και κάντε ελαφρύ μασσάζ στο κεφάλι. Καθαρίστε και αναζωγονήστε το σπίτι σας. Προσθέστε 5 σταγόνες σε 2 λίτρα νερό.

3. ΛΕΒΑΝΤΑ: Η βασίλισσα των αιθέριων ελαίων. Είναι ευεργετική για τις πεπτικές διαταραχές, τα αναπνευστικά προβλήματα και το πονοκέφαλο. Φέρνει ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα και χαρίζει ηρεμία. Κάντε κομπρέσες με 4 σταγόνες λεβάντα σε ένα μπολ για το πονοκέφαλο και την ημικρανία. Προσθέστε 6 σταγόνες στην μπανιέρα για χαλάρωση μετά από μια κουραστική ημέρα. Ρίξτε 2 σταγόνες σε μια γωνία του μαξιλαριού σας για ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Θα ξυπνήσετε άλλος άνθρωπος το επόμενο πρωί. Για ανακούφιση από εγκαύματα, τσιμπήματα από έντομα και ερεθισμούς του δέρματος εφαρμόστε 1-2 σταγόνες αδιάλυτες στην ερεθισμένη περιοχή.

4. ΤΣΑΓΙΟΔΕΝΤΡΟ: Το αγαπημένο μου. Έχει αντισηπτική δράση και χρησιμοποιείται ευρέως κατά των μολύνσεων. 1 σταγόνα καθαρό έλαιο έχει άμεση δράση σε πληγές, αμυχές, τσιμπήματα και μύκητες στα νύχια. Προσθέστε 3 σταγόνες σε ένα μπολ με ζεστό νερό για τη λιπαρότητα στο πρόσωπο. Εφαρμόστε 1 σταγόνα αδιάλυτο αιθέριο έλαιο πάνω στο σπυράκι. Για μύκητες στα νύχια, κάντε ποδόλουτρο με 5 σταγόνες τσαγιόδεντρο σε ένα μπολ με νερό ή ρίξτε μια σταγόνα πάνω στο νύχι. Σε λιπαρά μαλλιά προσθέστε 30 σταγόνες τσαγιόδεντρου σε 100ml έλαιο jojoba και κάντε μασσάζ στο τριχωρό της κεφαλής. Όταν έχετε πονόλαιμο, διαλύστε 1 σταγόνα σε νερό και κάντε γαργάρες.

5. ΜΕΝΤΑ: Από τα αρχαία ακόμα χρόνια ήταν πολύ διαδεδομένη γιατί η χρήση της είναι πολυδιάστατη στην αρωματοθεραπεία. Δροσίζει, ανεβάζει τη διάθεση, τονώνει και διώνει τη πνευματική και σωματική κόπωση. Χρησιμοποιήστε την για αποφυγή των κουνουπιών. Προσθέστε 6 σταγόνες στη συσκευή αρωματισμού χώρου. Προσθέστε 5 σταγόνες μέντα σε ένα μπολ με νερό και κάντε ποδόλουτρο για ανακούφιση των πρησμένων ποδιών μετά από μια μέρα ορθοστασίας. Προσθέστε 3 σταγόνες μέντα σε 5ml αμυγδαλέλαιο και κάντε μασσάζ στους κροτάφους και στον αυχένα. Για δροσερή αναπνοή ρίξτε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις. Μην το καταπιείτε.

Τα αιθέρια έλαια μπορείτε να τα προμηθευτείτε στα φαρμακεία. Χρειάζονται δροσιά, οπότε το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται να τα προμηθευτείτε εκτός και αν είναι κάποιο συγκεκριμένο που σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε πολύ οπότε αξίζει το κόπο. Πρέπει να βρίσκονται μακρυά από το φως του ήλιου και από την υγρασία. Γι'αυτό και φυλάγονται σε μαύρα, γυάλινα μπουκαλάκια. Τη καλή ποιότητα του ελαίου την καταλαβαίνουμε αν ρίξουμε μια σταγόνα από αυτό σε ένα φύλλο χαρτί και εξατμιστεί χώρις να αφήνει πίσω του σημάδια. Όσο λιγότερα σημάδια αφήνει τόσο καλύτερης ποιότητας είναι το έλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: