Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Μέθοδοι αποτρίχωσης

ΤΟ ΚΕΡΙ
Αν διαθέτετε χρόνο και δεξιοτεχνία, η αποτρίχωση με κερί μπορεί να αποτελέσει την ιδανική μέθοδο για εσάς. Χρειάζεστε περίπου 1-1μιση ώρα και ταλέντο, τουλάχιστον για τις πρώτες φορές που θα εφαρμόσετε τη μέθοδο. Βέβαια, μπορείτε απλώς να επισκεφθείτε μια αισθητικό.

Τα πλεονεκτήματα της αποτρίχωσης με κερί
Το κερί είναι από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους αποτρίχωσης. Τα αποτελέσματά της μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και είκοσι ημέρες, αφού οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα τους. Είναι πολύ οικονομική όταν την εφαρμόζετε μόνες σας και από τις πιο οικονομικές μεθόδους που θα βρείτε σε ένα ινστιτούτο αισθητικής.
Τα μειονεκτήματα της αποτρίχωσης με κερί
Είναι πιο χρονοβόρα από το ξυραφάκι. Είναι σχετικά επώδυνη, ειδικά τις πρώτες φορές
Δημιουργεί πολύ συχνά ερεθισμό και κοκκίνισμα στό δέρμα, που ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματος, μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες μέχρι και δύο-τρείς ημέρες. Δεν μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα την ίδια ημέρα γιατί κινδυνεύετε να ερεθίσετε το δέρμα σας. Οι τρίχες χρειάζεται να έχουν αρκετά μεγάλο μήκος για να τις τραβήξετε με το κερί. Αυτό σημαίνει οτι θα μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τρίχες σας είναι ορατές, αλλά δεν θα μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση. Το κερί απαιτεί δεξιοτεχνία και υπομονή, γι'αυτό, αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, ξεχάστε το !

ΧΑΛΑΟΥΑ
Η μέθοδος αυτή μας πάει χρονικά πίσω στην αρχαία Αίγυπτο. Η χαλάουα είναι ένα μείγμα ζάχαρης και νερού (ή χυμού λεμονιού), το οποίο απλώνεται όσο είναι ακόμα χλιαρό στο δέρμα. Στη συνέχεια, την τραβάτε απότομα και μαζί της ξεκολλούν και οι ανεπιθύμητες τρίχες. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την αποτρίχωση κάθε περιοχής του σώματος, αλλά και του προσώπου.
Τα πλεονεκτήματα της χαλάουα
Είναι πολύ οικονομική μέθοδος αποτρίχωσης. Τα αποτελέσματα της διαρκούν περίπου δεκαπέντε ημέρες, καθώς απομακρύνει τις τρίχες από τη ρίζα τους. Με τον καιρό οι τρίχες αδυνατίζουν και βγαίνουν λιγότερες και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Φτιάχνεται από απόλυτα φυσικά συστατικά, γι΄αυτό και συνήθως δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα μειονεκτήματα της χαλάουα
Είναι από τις πιο επώδυνες μεθόδους, στην αρχή ιδίως αν έχετε έντονη τριχοφυϊα. Μετά θα τη συνηθίσετε. Χρειάζεται εξάσκηση για να μάθετε να τη χρησιμοποιείται σωστά. Οι τρίχες πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλο μήκος για να τις «πιάσει». Μπορεί να προκαλέσει τοπικό ερεθισμό και κοκκίνισμα της περιοχής που θα αποτριχώσετε. Η συστηματική χαλάουα «αδυνατίζει» τις τρίχες και καθυστερεί την επανεμφάνιση τους.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ
Οι αποτριχωτικές κρέμες είναι ευρέως διαδεδομένες γιατί είναι πολύ εύκολες στην χρήση τους και έχουν εξωτερικά γρήγορα αποτελέσματα. Για τις περισσότερες γυναίκες αποτελούν μέθοδο αποτρίχωσης της τελευταίας στιγμής. Οι αποτριχωτικές κρέμες περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες «καίνε» τις τρίχες και τις αποδυναμώνουν. Μέσα σε 10 περίπου λεπτά μετά την χρήση τους θα δείτε τις τρίχες να μαλακώνουν και να απομακρύνονται από το δέρμα σας με ένα απλό πέρασμα με μια σπάτουλα. Τα πλεονεκτηματα των αποτριχωτικών κρεμών. Είναι μια εξαιρετικά γρήγορη και εντελώς ανώδυνη μέθοδος. Δεν χρειάζεται καμιά προετοιμασία και μπορείτε να «εκθέσετε» άμεσα το σημείο που αποτριχώσατε στα μάτια των άλλων. Μετά τη χρήση τους το δέρμα παραμένει ιδιαίτερα απαλό, καθώς με την απομάκρυνση των τριχών απομακρύνονται και τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος (η συσσώρευση νεκρών κυττάρων κάνει «άγριο» και θαμπό το δέρμα).
Τα μειονεκτήματα των αποτριχωτικών κρεμών
Δεν αφαιρούν τις τρίχες από την ρίζα τους , με αποτέλεσμα να ξαναφυτρώνουν γρήγορα.
Κάποιες φορές προκαλούν ένα προσωρινό «άσπρισμα» της περιοχής που χρησιμοποιήθηκαν.

ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ
Το ξύρισμα είναι ο συνηθέστερος τρόπος αποτρίχωσης. Πολύ οικονομικός, ιδιαίτερα γρήγορος, με άμεσα αποτελέσματα, αλλά εξαιρετικά προσωρινά. Οι τρίχες ξαναβγαίνουν πολύ γρήγορα και το ξύρισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέρα παρά μέρα η καθημερινά.
Τα πλεονεκτήματα του ξυρίσματος
Γρήγορος και οικονομικός τρόπος αποτρίχωσης. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αναζωογονεί το δέρμα.

Τα μειονεκτήματα του ξυρίσματος
Οι τρίχες φυτρώνουν πολύ γρήγορα και μάλιστα πιο άγριες και σκληρές.
Για να μην υπάρξουν προβλήματα:
Διαλέξτε ένα ξυραφάκι με τα ειδικά σημεία ασφαλείας που μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμού από κοψίματα. Αρχικά χρησιμοποιήστε το ξυραφάκι με φορά ίδια με αυτήν που φυτρώνουν οι τρίχες. Στην συνέχεια κάντε ένα δεύτερο ξύρισμα της ίδιας περιοχής με αντίθετη φορά. Το πρώτο θα απομακρύνει τις τρίχες χωρίς να ερεθίσει το δέρμα και το δεύτερο θα κάνει το ξύρισμα πιο βαθύ. Ωστόσο , αν έχετε παρατηρήσει οτι οι τρίχες σας βγαίνουν ανάποδα, καλύτερα να αποφεύγετε το «κόντρα» ξύρισμα. Αν οι τρίχες σας είναι πολύ σκληρές, μπορείτε να τις μαλακώσετε χρησιμοποιώντας τη μαλακτική κρέμα των μαλλιών σας. Μη δανείζετε ποτέ και μη δανείζεστε για κανένα λόγο ξυραφάκια. Μην περνάτε πολλές φορές το ξυραφάκι από το ίδιο σημείο γιατί ερεθίζεται το δέρμα. Αν υπάρχουν τρίχες που δεν τις τράβηξε είναι καλύτερα να τις απομακρύνεται μεμονωμένα με το τσιμπιδάκι των φρυδιών με μεγάλη προσοχή. Αλλάζετε το ξυραφάκι σας μόλις αισθανθείτε οτι κολλάει πάνω στο δέρμα, αν χρειάζεται να το πιέζετε για να αποδίδει ή αν έχει περίεργο χρώμα στις λεπίδες του. Απoφύγετε το ξύρισμα αμέσως μόλις ξυπνάτε το πρωί, καθώς το δέρμα είναι ελαφρώς «πρησμένο». Μισή ώρα μετά τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι σας, το δέρμα σας γίνεται πιο σφριγηλό. Η καλύτερη γωνία ανάμεσα στο ξυραφάκι και το δέρμα σας, για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος, είναι αυτή των 30o. Επίσης η πιθανότητες ερεθισμού μειώνονται αισθητά όταν αφήνετε τον αφρό ή τη σαπουνάδα για 3-4 λεπτά πάνω στο δέρμα, έτσι ώστε να μαλακώσουν οι τρίχες. Για το ξύρισμα στις μασχάλες, που οι τρίχες φυτρώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι καλύτερα να επιλέγετε τις οριζόντιες κινήσεις και όχι τις κάθετες. Μη χρησιμοποιείτε αποσμητικό με οινόπνευμα αμέσως μετά το ξύρισμα. Αποφύγετε το ξύρισμα στο μπικίνι γιατί το δέρμα εκεί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα από τρίχες που βγαίνουν ανάποδα.

10 συμβουλές για ενα επιτυχημένο ξύρισμα
1. Φροντίστε να είναι καλά βρεγμένη η περιοχή που θα ξυρίσετε. Δεν αρκεί ένα απλό κατάβρεγμα. Αν μπορείτε για παράδειγμα , να αφήσετε να τρέξει νερό στα πόδια σας για δυο –τρία λεπτά το ξύρισμα θα είναι πολύ πιο εύκολο.
2. Πειραματιστείτε με τα ξυραφάκια μέχρι να βρείτε αυτό που είναι πιο κατάλληλο για το δέρμα και την τριχοφυΐα σας. Δεν υπάρχει ιδανικό ξυραφάκι για όλες τις γυναίκες, οπότε οι συμβουλές των φίλων σας δεν μπορούν να σας βοηθήσουν.
3. Οι γυναικείοι αφροί ξυρίσματος δεν διαφέρουν από τους ανδρικούς. Αν δε σας ενοχλεί το άρωμα του αφρού που χρησιμοποιεί ο καλός σας, μπορείτε να τον δανειστείτε άφοβα
4. ν διαπιστώσετε οτι το δέρμα σας ερεθίζεται όταν χρησιμοποιείτε αφρό ξυρίσματος, μπορείτε να δοκιμάσετε το αφρόλουτρο ή το σαμπουάν σας.
5. Μετά το ξύρισμα ρίξτε στην περιοχή άφθονο δροσερό νερό και σκουπίστε την καλά, ταμπονάροντας απαλά με μια πετσέτα, κατά προτίμηση βαμβακερή (μη την τραβάτε δυνατά) 6. Κάντε ελαφρύ μασάζ στη φρεσκοξυρισμένη περιοχή με μια πλούσια δόση ενυδατικού γαλακτώματος ή κρέμας.
7. Για ένα πολύ βαθύ ξύρισμα φροντίστε να κάνετε απολέπιση της περιοχής πριν το ξύρισμα. Θα απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και το ξυραφάκι θα γλιστρά πιο άνετα στο δέρμα σας.
8. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε τακτικά το ξυραφάκι σας ή τις λεπίδες τις ξυριστικής μηχανής.
9. Αν οι τρίχες σας είναι «κολλημένες» στο δέρμα χρησιμοποιείστε ένα άγριο σφουγγάρι για να τις «σηκώσετε».
10. Μη χρησιμοποιείτε αφτερ-σειβ μετά το ξύρισμα. Τα περισσότερα περιέχουν οινόπνευμα και προκαλούν «τσούξιμο» και ξηρότητα στο δέρμα.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΦΑΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ
Η φαγούρα την επομένη του ξυρίσματος προκαλείται από την ανάπτυξη των τριχών. Ο μόνος τρόπος να την αποφύγετε είναι να τη...συνηθίσετε. Ξυρίζοντας τα πόδια σας ή τις μασχάλες σας καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, σύντομα δεν θα αισθάνεστε τη φαγούρα αυτή. Μέχρι να γίνει αυτό, μια προσωρινή ανακούφιση μπορεί να σας προσφέρει η χρήση παιδικού ταλκ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΞΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
Οι γυναικείες ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές είναι αντίγραφα των ανδρικών. Λειτουργούν με ρεύμα, αλλά και με μπαταρίες, γεγονός που τις κάνει ιδιαίτερα εύχρηστες. Μπορείτε να αναζητήσετε ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές με δύο ή τρεις λεπίδες.
Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών ξυριστικών μηχανών
Είναι εύχρηστες και η αποτρίχωση ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταφέρονται παντού και δεν απαιτούνται άλλα σύνεργα για το ξύρισμα. Είναι ένας οικονομικός τρόπος αποτρίχωσης, αν εξαιρέσουμε την αγορά της μηχανής, ή οποία όμως θα γίνει μια φορά.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Αποφύγετε το «κόντρα» ξύρισμα. Ερεθίζει το δέρμα και δημιουργεί ις προϋποθέσεις για να φυτρώσουν οι τρίχες ανάποδα. Καθώς περνάτε τη μηχανή πάνω στο δέρμα σας με το ένα χέρι, χρησιμοποιείστε το άλλο για να κρατάτε το δέρμα σας όσο πιο τεντωμένο γίνεται. Μην πιέζετε με δύναμη την ξυριστική μηχανή πάνω στο δέρμα. Μετά το ξύρισμα ενυδατώστε καλά την περιοχή που ξυρίσατε με γαλάκτωμα ή κρέμα. Μην ξυρίσετε τα πόδια ή τις μασχάλες σας άλλοτε με ξυραφάκι και άλλοτε με ξυριστική μηχανή. Το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε κάθε μέθοδο.

Τι πρέπει να προσέξετε:
Καθαρίζετε προσεκτικά τις κεφαλές της μηχανής από τις τρίχες για να μη στομώνει. Απολυμαίνετε τις κεφαλές με οινόπνευμα κάθε τρεις συνεχόμενες χρήσεις. Καλύτερα να μη δανείζετε και να μη δανείζεστε ξυριστικές μηχανές. Αλλάζετε τις κεφαλές της μηχανής σας μια φορά τον χρόνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Με ξυραφάκι η με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή το ξύρισμα δεν είναι η μέθοδος αποτρίχωσης που πρέπει να επιλέξετε για το πρόσωπο σας.
Το ξύρισμα των ποδιών
Αφήστε το νερό να τρέξει στα πόδια σας για 3-4 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν οι τρίχες. Καλύτερα ακόμα θα ήταν να τρίψετε τα πόδια σας με ένα σκληρό σφουγγάρι και αφρόλουτρο , για να τους κάνετε και μια μικρή απολέπιση. Απλώστε στα πόδια σας τον αφρό ξυρίσματος ή δημιουργήστε σαπουνάδα με το αφρόλουτρο. Ξεκινήστε το ξύρισμα αρχίζοντας από την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τους αστραγάλους. Ανασηκώστε τα δάκτυλα των ποδιών σας, σαν να πατάτε στις μύτες, για να τεντωθεί το δέρμα και να γίνει πιο λείο. Ξυρίστε την περιοχή με μικρές κινήσεις που θα έχουν φορά προς το γόνατο. Όταν τελειώσετε με τον αστράγαλο τεντώστε το πόδι προς τα πίσω για να τεντώσει η κνήμη. Αν έχετε χρησιμοποιήσει αφρόλουτρο, τρίψτε λίγο την περιοχή για να δημιουργηθεί σαπουνάδα. Κάντε μεγάλες κινήσεις μέχρι το γόνατο, αλλά μην πιέζετε το ξυραφάκι πάνω στο δέρμα. Αν ξυρίζετε τα πόδια σας μέχρι ψηλά, σειρά έχει η μπροστινή πλευρά του μηρού. Στηριχτείτε στο πόδι που δεν ξυρίζετε και πατήστε το άλλο στις μύτες, λυγίζοντας ταυτόχρονα το γόνατο προς τα μπροστά. Κάθε στάση που υιοθετείτε στο ξύρισμα πρέπει να κάνει όσο πιο λεία και επίπεδη γίνεται την περιοχή που πρόκειται να ξυρίσετε. Στη συνέχεια σειρά έχει η γάμπα και το πίσω μέρος του μηρού. Για τη γάμπα πρέπει να λυγίσετε το γόνατό σας προς τα μπροστά, ενώ για το μηρό χρειάζεται να τεντώσετε το πόδι σας, ακόμη και φέρνοντας μπροστά το σώμα σας.
Για βαθύτερο ξύρισμα επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις μια ακόμη φορά στο ίδιο πόδι, αφού ανανεώσετε τη σαπουνάδα ή τον αφρό. Ξεπλύνετε καλά το πόδι, ώστε να φύγουν τα τελευταία υπολείμματα του αφρού και μετά επαναλάβετε όλη την διαδικασία με το άλλο πόδι. Κάντε πλούσιο αφρό με το αφρόλουτρο σας και αφήστε το στην περιοχή για μερικά λεπτά για να μαλακώσουν οι τρίχες. Οι τρίχες στην μασχάλη είναι πολύ πιο σκληρές από αυτές των ποδιών. Καλή επιλογή είναι να τις μαλακώνετε και με τη μαλακτική κρέμα των μαλλιών σας.
ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΜΑΣΧΑΛΕΣ
Σηκώστε το χέρι σας ψηλά και πιάστε με την παλάμη σας το πίσω μέρος του κεφαλιού
Αφού περάσουν μερικά λεπτά ανανεώστε τη σαπουνάδα ή βάλτε αφρό και αρχίστε το ξύρισμα. Η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να ξεκινά από χαμηλά και με φορά προς τα πάνω να φθάσει μέχρι το μέσο της μασχάλης. Στη συνέχεια κάντε άλλη μια κίνηση ξεκινώντας από ψηλά και φθάνοντας πάλι μέχρι το μέσο. Το ξύρισμα ολοκληρώνεται με δύο κινήσεις οριζόντια στο μέσο της μασχάλης, οι οποίες θα έχουν τη φορά που έχουν οι τρίχες. Αποφύγετε το κόντρα ξύρισμα στην περιοχή της μασχάλης. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν «σπιθουράκια» και να σας ταλαιπωρήσουν. Καλύτερα να επαναλαμβάνετε το ξύρισμα καθημερινά αν χρειάζεται. Μετά το ξύρισμα απλώστε στην περιοχή ένα ενυδατικό γαλάκτωμα ή το αποσμητικό σας, με την προϋπόθεση οτι δεν περιέχει οινόπνευμα.

Ηλεκτρικές αποτριχωτικές μηχανές
Η εφαρμογή τους βασίζεται στους μικρούς περιστρεφόμενους δίσκους , οι οποίοι παγιδεύουν τις τρίχες ανάμεσα τους και τις ξεριζώνουν. Αυτή είναι και η διαφορά τους με τις ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές, το οτι δηλαδή αφαιρούν την τρίχα από την ρίζα της. Από την συγκεκριμένη ιδιότητα τους προκύπτουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου αποτρίχωσης.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
Είναι εξαιρετικά εύκολες στην χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού
Είναι ένας οικονομικός τρόπος αποτρίχωσης, αφού «επενδύετε» μόνο το αρχικό ποσό της αγοράς τους. Τα αποτελέσματα τους διαρκούν 10-15 ημέρες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μακριές οι τρίχες για να τις πιάσουν
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ:
Τις πρώτες φορές (μέχρι να το συνηθίσετε) θα πονέσει λίγο. Κάποιες φορές σπάνε τις τρίχες αντί να τις ξεριζώσουν. Αμέσως μετά την αποτρίχωση είναι πιθανό να κοκκινίσουν οι πόροι στο δέρμα απ’όπου αφαιρέθηκαν οι τρίχες. Βέβαια, λίγες ώρες μετά , το κοκκίνισμα αυτό εξαφανίζεται.
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Χρησιμοποιήστε την αποτριχωτική μηχανή μετά το μπάνιο ή το ντους σας. Οι πόροι θα είναι ανοιχτοί και οι τρίχες θα αφαιρούνται ευκολότερα. «Τραβάτε» τις τρίχες με την φορά που φυτρώνουν. Έτσι μειώνετε τις πιθανότητες να βγουν ανάποδα, αλλά και να σπάσουν αντι να αφαιρεθούν. Εξασκηθείτε στην πιο σκληρή περιοχή του σώματος (πχ. Τις γάμπες), όταν θα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά μια αποτριχωτική μηχανή. Ο πόνος εκεί είναι πιο ανεκτός και θα τον συνηθίσετε ευκολότερα.

ΘΕΡΜΟΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ (ΘΕΡΜΟΛΥΣΗ)
Η ριζική αποτρίχωση με τη χρήση ηλεκτρισμού στοχεύει στην καταστροφή του βολβού της τρίχας στο θύλακα, ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθεί και να φυτρώσει καινούργια τρίχα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Μια πολύ λεπτή αποστειρωμένη βελόνα διοχετεύει ένα είδος ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής συχνότητας για δύο περίπου δευτερόλεπτα μέσα στο θύλακα της τρίχας. Εσείς αισθάνεστε ένα τσίμπημα. Στη συνέχεια η βελόνα βγαίνει από το θύλακα και η αισθητικός με ένα τσιμπιδάκι τραβά την τρίχα, η οποία απομακρύνεται χωρίς καμιά δυσκολία (αν χρειαστεί δύναμη, σημαίνει οτι η αισθητικός δεν έχει εμπειρία στην μέθοδο).
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗΣ
Τα αποτελέσματα της είναι μόνιμα
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΛΥΣΗ
Είναι μάλλον επίπονη διαδικασία. Είναι κυρίως μέθοδος αποτρίχωσης για το πρόσωπο και την περιοχή του μπικίνι και όχι για μεγαλύτερες επιφάνειες (όπως πχ. τα πόδια). Έχει υψηλό κόστος και δεν αρκεί μια μόνο επίσκεψη. Μην την επιλέξετε ως μέθοδο αποτρίχωσης αν αντιμετωπίζετε προβλήματα άσθματος, διαβήτη ή έχετε βηματοδότη.
TIPS
Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτήν τη μέθοδο, κάντε πρώτα μια μικρή έρευνα. Η θερμόλυση απαιτεί επαγγελματίες με εμπειρία. Ρωτήστε σε 2-3 κέντρα αισθητικής πόσες επισκέψεις πιστεύουν οτι θα χρειαστείτε, σε ποια χρονικά διαστήματα και κυρίως ποιο θα είναι το τελικό κόστος. Ρωτείστε φίλες σας που έχουν εφαρμόσει αυτή την μέθοδο. Γιατί κάποιες τρίχες ξαναβγαινουν? Αυτές που ξαναβγαίνουν είναι οι τρίχες που βρίσκονται στο καταγενές και , ακόμη περισσότερο στο τελογενές στάδιο της ζωής τους. Στα στάδια αυτά η τρίχα ετοιμάζεται πια να πέσει, αλλά ήδη μια καινούργια έχει γεννηθεί και ετοιμάζεται να πάρει τη θέση της. Την τρίχα αυτή μπορεί να την καταστρέψει η θερμόλυση μόνον εάν η αισθητικός μπορεί να προβλέψει την ύπαρξη της. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένει να προβάλει κανονικά. Στην ουσία λοιπόν δε ξαναβγαίνουν τρίχες που έχει νεκρωθεί η θηλή τους, αλλά αυτές που δεν ήταν ορατές την ημέρα της θεραπείας.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ
Η διαφορά της θερμόλυσης με την ηλεκτρόλυση. Η ηλεκτρόλυση είναι μια μέθοδος αποτρίχωσης που μοιάζει σε γενικές γραμμές με την θερμόλυση. Η διαφορά τους είναι οτι στην ηλεκτρόλυση η καταστρεπτική δράση του ηλεκτρισμού μπορεί να φτάσει μέχρι το θύλακα της τρίχας και να τον νεκρώσει, ακόμα κι όταν η αιχμή της βελόνας δεν συμπίπτει ακριβώς με το θύλακα της τρίχας. Αντίθετα, στη θερμόλυση η βελόνα πρέπει να βρεθεί ακριβώς πάνω στο θύλακα για να έχει θετικά αποτελέσματα. Γι’αυτόν το λόγο η ηλεκτρόλυση είναι λίγο πιο εύκολη μέθοδος στην εφαρμογή. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

ΛΕΪΖΕΡ
Ριζική αποτριχωση με λεϊζερ. Είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος αποτρίχωσης. Έχοντας επιλέξει να κάνετε αποτρίχωση με λέιζερ, θα ανακαλύψετε οτι υπάρχουν διάφορα μηχανήματα λέιζερ, τα οποία χρησιμοποιούν κύματα φωτός σε διαφορετικές συχνότητες. Σε όλα τα μηχανήματα, πάντως αυτό που συμβαίνει είναι οτι η δέσμη φωτός απορροφάται επιλεκτικά μόνον από τη ρίζα της τρίχας και προκαλεί θερμική νέκρωση του βολβού της. Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης είναι θεαματικά σε άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος και σκούρες τρίχες, καθώς το λέιζερ απορροφάται περισσότερο από τις σκούρες τρίχες, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης που έχουν. Αντίθετα , το λείζερ είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος, καθώς το λέιζερ απορροφάται και από την μελανίνη του δέρματος (και όχι μόνον από αυτήν της τρίχας). Τα περισσότερα λέιζερ δεν χρησιμοποιούνται στις άσπρες, ξανθές τρίχες ή σε αυτές με ανοιχτό κόκκινο χρώμα. Η επιτυχία και η αποφυγή παρενεργειών και στις δύο μεθόδους εξαρτάται από την εμεπειρία της αισθητικού. Απαιτείται μεγάλη δεξιοτεχνία για να ελέγχονται απόλυτα οι κινήσεις και να παραμένει η βελόνα στο θύλακα το χρόνο που χρειάζεται για να καταστρέψει την τρίχα, αλλά να μην προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα. Αναζητήστε μια αισθητικό με ειδική άδεια από το υπουργείο Υγείας.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ
Είναι απόλυτα ανώδυνη μέθοδος. Εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος και στο πρόσωπο. Δεν προκαλεί καμιά παρενέργεια. Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη οι ορατές τρίχες εξαφανίζονται εντελώς από το δέρμα, ενώ αδρανοποιούνται οι θύλακες που βρίσκονται στην ενεργό φάση ανάπτυξης των τριχών. Δεν επηρεάζονται όμως οι θύλακες των τριχών που βρίσκονται σε φάση ηρεμίας, γι’αυτό και χρειάζονται κάποιες συμπληρωματικές θεραπείες. Οι επόμενες τρίχες θα ξαναβγούν μετά από δύο περίπου μήνες και συνήθως χρειάζονται 3-4 συνεδρίες για να μην ξαναδείτε ποτέ να φυτρώνουν οι τρίχες σας.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ
Έχει υψηλότερο κόστος από τις άλλες μεθόδους. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της αισθητικού. Αν αποφασίσετε να κάνετε αποτρίχωση με λέιζερ στο πρόσωπο διαλέξτε να την κάνετε μια Παρασκευή και επωφεληθείτε από το Σαββατοκύριακο για να φροντίσετε γενικότερα τον εαυτό σας ώστε η Δευτέρα να σας βρει άλλον άνθρωπο!

ΦΩΤΟΛΥΣΗ
Η Φωτόλυση είναι από τις πιο σύγχρονες μεθόδους ριζικής αποτρίχωσης. Η χρήση της βασίζεται σε μια εξαιρετικά σύνθετη συσκευή, που ελέγχεται ολοκληρωτικά από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η συσκευή μέσω ενός εφαρμογέα εκπέμπει λάμψεις στην τρίχα, με επιλεγμένο μήκος κύματος και διάρκεια. Το φως απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας και μεταφέρεται στον θύλακα της. Κάθε λάμψη στην ουσία είναι μια σειρά παλμών που εκπέμπονται με συχνότητα 5-15 παλμών σε χρόνο δύο δεκάκις χιλιοστών του δευτερολέπτου. Τα μήκη κύματος που εκπέμπει η συσκευή καλύπτουν το φάσμα από 600nm- 900nm, ενώ με την χρήση ειδικής τεχνολογίας, φιλτράρονται τα μήκη αριστερά και δεξιά του φάσματος έτσι ώστε να καταστρέφεται μεν ο θύλακας της τρίχας, χωρίς όμως να κινδυνεύει η επιδερμίδα. Η φωτόλυση είναι μέθοδος της οποίας τα αποτελέσματα τα απολαμβάνουν ταχύτερα οι γυναίκες με μεσογειακού τύπου τριχοφυία, αφού όσο πιο σκούρα είναι μια τρίχα τόσο γρηγορότερα καταστρέφεται.Ποσο διαρκειΟ χρόνος θεραπείας στην φωτόλυση είναι πολύ σύντομος, κυρίως γιατί ο εφαρμογές έχει πολύ μεγάλη επιφάνεια 5χ1 εκατοστά). Συγκριτικά με τις συσκευές λέιζερ, η επιφάνεια του είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη. Στην πρώτη επίσκεψη καταστρέφεται το 70% των τριχών, οι οποίες εκείνη την στιγμή βρίσκονται στην αναγενή φάση τους. Η επόμενη επίσκεψη προγραμματίζεται για μετά από τέσσερις μήνες περίπου, όταν θα έχουν βγει, φυτρώσει και οι υπόλοιπες τρίχες. Μέχρι να καταστραφούν όλοι οι θύλακες, θα χρειαστούν δύο με τρεις συνεδρίες ακόμη , με απόσταση μηνών μεταξύ τους. Μετά το τέλος της θεραπείας οι τρίχες δεν θα εμφανιστούν ποτέ ξανά.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ
Η φωτόλυση είναι μέθοδος που δεν κρύβει κινδύνους. Ο προσδιορισμός της έντασης της ενέργειας γίνεται αυτόματα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, το είδος και το χρώμα της τρίχας αλλά και τη φάση ανάπτυξης που βρίσκεται.

Η ΦΩΤΟΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ
Η φωτόλυση είναι κατάλληλη μέθοδος αποτρίχωσης για το πρόσωπο και το σώμα. Ενδείκνυται και για τις δύσκολες περιοχές που υπάρχει πυκνή και έντονη τριχοφυΐα, ενώ εκτός από τις γυναίκες απευθύνεται και σε άντρες.

TIPS
Αν έχετε σκούρο δέρμα και έντονο πρόβλημα τριχοφυΐας η φωτόλυση είναι σίγουρα η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της. Απόλυτα ασφαλής, κατάλληλη για κάθε περιοχή του σώματος, σας απαλλάσσει μια για πάντα από το δυσάρεστο αυτό πρόβλημα. Έχει όμως μεγάλη σημασία ο άνθρωπος που θα αναλάβει την περίπτωση σας να είναι εξειδικευμένος στον χειρισμό του μηχανήματος.!

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΓΩ ΠΕΡΑΣΑ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΑΣΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.