Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

7+1 Do's and Dont's για το καλοκαιρινό μας μαύρισμα

Το καλοκαίρι έστω και ημερολογιακά προς στιγμήν ήρθε και εμείς πρέπει να εξοπλιστούμε και φέτος με τα σωστά προιόντα και με τις σωστές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε έναν ήλιο που μας βρίσκει και μάλιστα επιθετικά όπου και αν βρισκόμαστε.

Κανόνας Νο 1: Πρέπει πάντα πριν αγοράσουμε ένα αντηλιακό να προσέξουμε αν μας καλύπτει όχι μόνο από τις ακίνες UVB αλλά και από τις UVA. Πολλά από τα προιόντα του εμπορίου δεν καλύπτουν και τα 2 αυτά φάσματα.
  
Κανόνας Νο 2: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά από τη περσινή χρονιά. Τα αντηλιακά είναι προϊόντα ευαίσθητα στις κλιματικές εναλλαγές. Έτσι μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που στη καλύτερη των περιπτώσεων θα ήταν κλεισμένα σε ένα ντουλάπι και στη χειρότερη στη τσάντα θαλάσσης μας έχουν καταστραφεί και δεν θα μπορούν να μας προστατέψουν. Άλλωστε και εδώ ισχύει ό,τι ισχύει και σε όλα τα υπόλοιπα καλλυντικά μας. Υπάρχει ημερομηνία λήξεως. Τα περισσότερα προϊόντα διαρκούν 12 μήνες από τη στιγμή που θα ανοιχτούν οπότε μη το ρισκάρετε καλύτερα να "στολίσετε" τον ευατό σας με εξανθήματα ή εγκαύματα όντας σίγουρες ότι προστατεύεστε από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Κανόνας Νο 3: "Στη πόλη ο ήλιος δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο στη θάλασσα". Τεράστιος μύθος. Ο ήλιος είναι παντού ο ίδιος. Το ότι η έκθεσή μας σ'αυτόν στη πόλη δεν είναι ίδιας διάρκειας μ'αυτήν στη θάλασσα δεν σημαίνει πως δεν μας βλάπτει. Η αντηλιακή μας κρέμα είναι απαραίτητη σε πρόσωπο και σημεία που είναι εκτεθιμένα στον ήλιο (μη ξεχνάτε το λαιμό και το ντεκολτέ σας). Σε περίπτωση που νιώθετε βαριά την αντηλιακή σας κρέμα εφοδιαστείτε με κάποιο foundation με SPF ή κάποια αντηλιακή κρέμα με χρώμα. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως είμαστε γυναίκες και πρέπει πάντα να δείχνουμε περιποιημένες.

Κανόνας Νο 4: Σε περίπτωση που έχετε λιπαρή επιδερμίδα ή τάσεις ακμής πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές στην αγορά του αντηλιακού σας. Να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ως προς τη καλύτερη αγορά για'σας. Τα προϊόντα (όχι μόνο το αντηλιακό αλλά και όλα τα υπόλοιπα κρεμώδη προϊόντα που χρησιμοποιείτε γενικότερα στο καθημερινό σας beauty routine) θα πρέπει να είναι αποκλειστικά oil free με ελεγμένες συνθέσεις έτσι ώστε να μην επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Κανόνας Νο 5: Η αντηλιακή προστασία που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες έχουν οριστεί βάσει των μελετών που γίνονται μέσα στα εργαστήρια της εκάστοτε εταιρείας. Για να έχουμε τη μέγιστη προστασία θα πρέπει το δέρμα μας να είναι άσπρο από το αντηλιακό. Δεν αρκούν 2-3 ψεκάσματα ή σταγόνες για να καλύψουμε όλο το σώμα μας (πράγμα που έχω παρατηρήσει πως γίνεται κατ'επανάληψη). Θα πρέπει να το ανανεώνουμε συνεχώς, να το απλώνουμε ομοιόμορφα, να μην αφήνουμε απροστάτευτη καμία περιοχή (όπως ο αυχένας, στο σημείο που διπλώνει η μασχάλη, στο μπικίνι, πίσω από το γόνατο και φυσικά στο αγαπημένο μου coup de pied το οποίο συνηθίζεται να μένει ακάλυπτο λόγω άμμου πιστεύοντας πως με κάποιο μαγικό τρόπο θα μας προστατέψει από τα εγκαύματα).

Κανόνας Νο 6: Όταν κάνουμε θαλάσσια sports η αντηλιακή προστασία ακόμα και αν είναι αδιάβροχη δνε αρκεί. Απαραίτητο είναι ένα λευκό t-shirt, καπέλο και γυαλιά ηλίου που θα μας προστατέψουν όχι μόνο από τα εγκαύματα αλλά και από πιθανή ηλίαση (φαινόμενο πολύ συχνό και ύπουλο όταν βρισκόμαστε για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο).

Κανόνας Νο 7: Στα πρώτα μας μπάνια καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα δείκτη προστασίας 30 και να τον μειώνουμε σταδιακά ώστε να αποφύγουμε τα εγκαύματα και να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο και μεγαλύτερης διάρκειας μαύρισμα. Σ'αυτό θα βοηθήσει αν έχουμε κάνει και κάποιο scrub σε όλο το σώμα και το πρόσωπό μας 2 φορές την εβδομάδα για 3 βδομάδες περίπου ώστε να είμαστε σίγουρες πως έχουν αφαιρεθεί όλα τα νεκρά κύτταρα και το δέρμα μας είναι έτοιμο να αποκτήσει τη μαυρισμένη καλοκαιρινή του όψη.

Κανόνας Νο 8: Οι ώρες 11.00-15.00 μη ξεχνάμε πως είναι απαγορευτικές για την έκθεση μας στον ήλιο. Οι ακτίνες του είναι πλέον πολύ επιβλαβείς και κύριες υπαίτιες για μελανώματα και καρκίνους του δέρματος. Πριν την έκθεση μας στον ήλιο καλό θα ήταν να επισκευτούμε έναν δερματολόγο ο οποίος θα ελέγξει το σώμα και το πρόσωπό μας για τυχόν επικίνδυνους σπήλους (ελιές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: